Meetsystemen glasindustrie

50-image

Voor de glascontainerindustrie (productie van glasflessen) heeft STT Products in opdracht van en in nauwe samenwerking met XPAR Vision diverse meetsystemen ontwikkeld.

Een hiervan is het meet- en controlesysteem Gob Assist. Het betreft hier infrarood cameratechnieken die de temperatuur, wanddikte en homogeniteit van het glas meten tijdens de glasproductie.

De Gob Assist is ontwikkeld voor het meten van de positie waarbij het vloeibare glas in de matrijs valt. Dit meetsysteem maakt het mogelijk een gelijkmatige wanddikte van flessen te bereiken. Op deze manier kunnen flessen met een dunnere wanddikte worden gemaakt. Dit bespaart niet alleen materiaal, kosten en energie, maar is ook nog duurzamer voor het milieu!

Met de Gob Assist kunnen afwijking al in een vroeg stadium worden opgespoord en bijgestuurd. Voordat dit systeem was geïmplementeerd werden afwijkingen pas aan het einde van het productieproces ontdekt waardoor er veel meer out-of-spec producten waren.

Dit maakt de Gob Assist tot een mooi voorbeeld van Industry 4.0. De Gob Assist is een systeem wat telkens in ontwikkeling blijft, zo is er inmiddels al een vijfde generatie Gob Assists. STT Products levert al vanaf de eerste Gob Assist de hardware voor de systemen.