Pre-engineering
Voor een producent van medical devices hebben we een automatisering gerealiseerd voor het opspannen van rekbare onderdelen van hun product. In de oorspronkelijke situatie werden de onderdelen met de hand om de mal gespannen. Dit manuale proces kost veel kracht, vereist training en hoge mate van precisie.
De wens voor een automatisering werd bij STT neergelegd. Hierbij was de uitdaging om het product zo consistent mogelijk op mallen te positioneren, terwijl we rekening moesten houden met vervuiling van het product en de beperkte beschikbare productieruimte van de klant.
In een pre-engineeringsfase is nagedacht op de beste opspanningswijze. Door een iteratief traject hebben we met 3D geprinte modellen verschillende opspanningswijzen getest. Uiteindelijk is het beste concept omgezet in een definitief ontwerp, die onderdeel is geworden van de gerealiseerde productiemachine.

Realisatie
Het proceshart is verwerkt in een STT Universele Cel. De cel is vanaf drie zijden te openen en heeft geïntegreerde veiligheidsfunctionaliteiten zoals vergrendelbare deuren, en beveiligde kappen. Deze cel wordt tijdens productie aan twee kanten benaderd, waarbij aan de ene kant de mallen worden in- en uitgevoerd, en aan de andere kant de producthouders worden verwerkt.
De productiemachine kan een variatie aan producten verwerken – waarvan de buitenmaten en manier van opspannen verschillen. Door het selecteren van een ‘recept’ worden de juiste parameters ingeladen. De operator plaatst vervolgens een product op een speciale houder, welke per stuk over een transportbaan in de machine gevoerd worden. De machine controleert hierbij op het type – en oriëntatie van de houder, wat het maken van menselijke fouten minimaliseert.
De scara-robot, uitgerust met een speciale grijper, pakt het onderdeel van de houder en positioneert deze op de centrale spanner. De spanner rekt het onderdeel uit waarna de mal vanaf onder in het onderdeel wordt geschoven. Vervolgens wordt het onderdeel gelost uit de spanner en deze trekt zich terug. Het onderdeel is nu correct opgespannen, en wordt teruggezet op een indexeertafel, waarna de mal wordt gecontroleerd op aanwezigheid van het product. De status van de mal wordt vastgelegd in het systeem, en de mal wordt naar de uitvoer bewogen, waar het door de operator wordt uitgenomen.
Deze automatisering heeft de cyclustijd voor bepaalde producten met de helft verminderd en levert door het gebrek aan menselijke input een zeer consistent resultaat af. De klant heeft met deze machine een ergonomische oplossing om hun productiviteit te verhogen.
