Een hoge kwaliteit wint de race bij Heusinkveld Engineering
Onze klanten hebben alle vormen en maten. Grote wereldspelers of kleine spelers met grote lokale betekenis, gerenommeerde onderzoeksinstituten of start-ups in een garage. We kennen het allemaal. Door de jaren heen hebben wij bij honderden bedrijven binnen mogen kijken, we nemen jullie graag eens mee op zo’n bezoek.
Eén van onze nieuwere klanten waar wij enthousiast van worden is Heusinkveld Engineering. Met recht een wereldspeler te noemen, al zal bij de meeste mensen niet meteen een belletje gaan rinkelen. Heusinkveld ontwerpt, produceert en verkoopt pedalen, handremmen en versnellingspoken voor racesimulatie games, een booming business. Klanten zijn particulieren en professionele coureurs. Wij gingen op bezoek bij CEO Svend van der Vlugt om te luisteren naar hun verhaal.
Begin jaren ’00 leert Svend mede-eigenaar Niels Heusinkveld kennen via online racegames. Samen met andere simracers uit Groningen en omgeving denken ze na over wat er beter kan. Svend vertelt: “Wat ons tegenstond was de slechte kwaliteit van de producten toen. Het was allemaal plastic en voelde niet realistisch. Niels studeerde wtb [werktuigbouwkunde, red.] en heeft de eerste pedalenset zelf ontworpen. Vanaf de start van de onderneming in 2013 blijkt het een groot succes. Heusinkveld was de eerste op de markt die realistische simracing pedalen van hoge kwaliteit op grotere schaal gaat maken.

Groei na groei
Met een gepassioneerde klantenkring, die nieuwe ontwikkelingen op de voet volgt, groeide het bedrijf jaar na jaar. “Toen in maart 2020 de coronacrisis begon kon het twee kanten opgaan”, aldus Svend. “Of het zou minder worden omdat mensen hun baan verliezen en minder geld uitgeven aan duurdere simracing producten, of we gaan groeien. En dat laatste gebeurde, in een jaar tijd zijn we meer dan verdubbeld.”
Waar Heusinkveld in de toekomst naartoe wil is helder: “We willen niet de grootste volumespeler worden. We hebben een gezonde marge waardoor we meer ruimte hebben om echt goede producten te ontwikkelen. Boven alles willen we vooral een gezond bloeiend bedrijf blijven, de huidige omvang vasthouden en dan verbreden en verbeteren.”

Kwaliteit voorop
In 2020 verkocht Heusinkveld 20.000 producten die allemaal in-huis met de hand geassembleerd zijn door de 16 assemblagemedewerkers. Elk product bestaat uit zo’n honderd onderdelen die stuk voor stuk zorgvuldig zijn ontworpen of geselecteerd, afkomstig van hoofdzakelijk Nederlandse leveranciers.
“Kwaliteit staat bovenaan bij alles wat we doen. We maken producten die we zelf ook willen kopen. Je moet je voorstellen dat er simracers zijn die 30 uur per maand spelen, jaar in jaar uit, en onze producten gaan jarenlang mee.” En die kwaliteit is niet alleen merkbaar in levensduur maar ook in functioneren, aldus Svend. “Wij werken veel met kritische onderdelen. De kleinste afwijking is merkbaar in het eindproduct. Daarom hebben we veel aandacht voor het kiezen van de beste onderdelen en is de assemblage volledig in-huis en manueel.”
Manuele productie in een geoptimaliseerde omgeving
Sinds 2019 heeft Heusinkveld voor zijn productie twee assemblagelijnen met elk acht werkstations. Een jaar geleden werd via een oud-collega van Svend het eerste contact gelegd met STT Products. “Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden,” licht Svend toe, “STT Products heeft ons assemblageproces nog eens doorgelicht. Daar zijn verschillende adviezen en aandachtspunten uitgekomen. Zo hebben we de werkstations anders ingericht en uitgerust met hangend gereedschap en andere tools. Daarnaast zijn we bezig met het inzetten van mallen om de producten tijdens de assemblage te fixeren. Dit idee kwam ook van STT Products.”
Toch betekent de volledig manuele assemblage niet dat automatisering of digitalisering geen rol speelt. Svend: “In tegendeel, juist omdat kwaliteit en een manueel assemblageproces zo belangrijk zijn, is het essentieel dat de omliggende processen allemaal geautomatiseerd verlopen.” De afgelopen jaren is er geïnvesteerd in automatiseringssoftware voor logistiek en voorraad-/magazijnbeheer. “Eind 2021 hopen we een modern ERP-systeem in gebruik te nemen. Hiermee worden de planning, productie en magazijn verder gestroomlijnd. We willen eventuele logistieke problemen eruit managen met digitalisering, nu grijpen we nog wel eens mis naar een product. Dat is straks verleden tijd.”
Onderzoek en Ontwikkeling
In de R&D ruimte bij Heusinkveld staan een aantal geautomatiseerde mechanische testopstellingen, allemaal zelf ontwikkelt, vertelt Svend trots. “We willen zeker zijn van de kwaliteit van onze producten. Omdat de producten zo lang en intensief worden gebruikt kun je dit niet meer handmatig testen. We testen diverse variabelen, we willen weten waar en wanneer de slijtage optreedt of waar piepjes ontstaan. We willen zien wat er met de producten gebeurt tijdens gebruik. Ook testen we hier verschillende onderdelen, zoals de veren en rubbers.”
Svend vertelt, “We kijken ook vooruit, hoe ziet ons product er over een paar jaar uit? Hiervoor onderzoeken we ook nieuwe materialen en productietechnieken. STT Products heeft veel ervaring met verschillende productietechnieken en kon ons hierin van adviezen voorzien en meedenken in de engineering.” Deze adviezen worden nu verder uitgewerkt.
STT Products als productie-expert
Niet alleen de geleverde diensten maar ook de extra services van STT worden gewaardeerd, Svend: “Een collega van ons is aanwezig geweest bij de kennissessie over prototyping en heeft daar veel aan gehad. Daarnaast is het fantastisch dat Menno [directeur van STT Products, red.] zijn netwerk voor ons heeft opengesteld. Zo hebben wij nieuwe leveranciers leren kennen waar wij nu ook producten afnemen. Dat kan ik erg waarderen.”
Nieuwsgierig geworden naar de producten van Heusinkveld Engineering? Bekijk de website www.heusinkveld.com.