Nieuws vanuit STT Products

Even voorstellen … Henk Koster, Senior Engineer

Al sinds zijn zevende weet Henk het zeker, hij wordt later uitvinder. “Ik had een vriendje op school die vertelde dat zijn vader uitvinder was,” vertelt Henk. “We mochten wel eens meekijken met het werk. Dat vond ik heel leuk en dat wilde ik ook worden.” Anno 2022 zijn creativiteit en techniek onlosmakelijk met Henk verbonden, hij is uitvinder.

De vader van zijn schoolvriend is Piet, oprichter van Steursma Engineering, het latere STT Products. “Op mijn twaalfde mocht ik een snuffelstage doen bij STT,” blikt Henk terug. “Ik heb op alle afdelingen meegekeken en werd enthousiast van wat daar gebeurde. Het 3D ontwerpen en dan vanuit niets iets maken. Het treintje dat we tijdens die stage maakten staat nu nog in de kast.”

Henk wordt kind aan huis bij STT Products, zijn werktuigbouwkundige MBO en HBO stages, plus jaarlijks vakantiewerk doet Henk bij STT. Na het afstuderen gaat hij aan de slag bij Irmato. In 2015 komt Henk in dienst als Mechanisch Engineer bij STT. Over STT Products zegt hij: “Het mooie is dat we hier niet alleen oplossingen bedenken maar ook realiseren. Uitvinden is namelijk niet alleen bedenken, maar ook fysiek bewijzen dat het werkt. Een idee in een PowerPoint slide zegt niet alles, de maakbaarheid van een idee moet je ervaren. Zo ontdek je soms dat iets niet werkt of je doet juist nieuwe ideeën op.”

Van vraag tot ontwerp

Wanneer er een nieuwe aanvraag zonder concrete oplossing binnenkomt is Henk vaak een van de eersten die aanschuift. “Een compleet blind vraagstuk is het mooiste,” vertelt hij, “hoe meer de vraag nog open ligt hoe beter de oplossing kan worden. Als er nog niks vast ligt is alles mogelijk.” Aan Henk dan de taak om de eerste piketpaaltjes in het project te slaan. “Je moet in het juiste tempo trechteren, helder krijgen wat er precies gevraagd wordt en mensen bij elkaar krijgen.”

“In mijn werk volg ik altijd dezelfde drie stappen. De belangrijkste vraag is wat je wilt bereiken, daarna hoe je dat wilt doen en tot slot kun je afvragen hoe je het idee kunt optimaliseren. Deze volgorde aanhouden houdt het werk overzichtelijk en belangrijker het dwingt je tot de kern van het probleem. De valkuil voor de engineer is dan ook dat je deze volgorde onderweg vergeet, dan ben je tijd en moeite kwijt aan het optimaliseren van dingen die er niet hoeven te zijn. Bovendien krijg je tijdens het proces soms nieuwe inzichten waardoor stap één ‘wat wil ik’ toch verandert. Er is constant verandering en innovatie in de machinebouw, je moet kennis hebben van alle mogelijkheden”

50-image

First-time-right moet dan ook niet het streven zijn voor ‘uitvinders’ “, vindt Henk. “Er moet ruimte zijn om dingen te proberen, opnieuw te doen. De kunst is continu de mogelijkheid hebben om te itereren binnen de gestelde tijd. Kijk naar NASA tegenover SpaceX. Door te proberen bereik je sneller je doel, iets van de fantasie moet naar de werkelijkheid. Daarom is het maken zo belangrijk, dan kun je snel je idee bewijzen of risico’s uitsluiten. En vervolgens kiezen om verder te gaan of om nog iets aan te passen.”

Ideeën realiseren

De combinatie tussen ontwerp en realisatie, wat STT zo kenmerkt, komt steeds terug in Henk’s verhaal, “De wereld van bedenken en creëren is heel gaaf. Het mooiste van mijn werk is het moment dat alles samenkomt. Wanneer alle onderdelen vervaardigd zijn en de montage gaat starten. Dat voelt als pakjesavond. Dan wordt het idee realiteit en moet het zichzelf bewijzen.”

Naast de engineeringsafdeling is Henk dan ook regelmatig in de montagehal te vinden. Werkend aan zijn projecten. “Dat is weer het creëren, het iets maken van niets. Al die gemaakte onderdelen moeten dan als een puzzel in elkaar vallen.” Hij heeft dan ook respect voor de kennis en kunde van de makers. “Bij hen telt ervaring absoluut mee, zij moeten de grenzen van de natuurkunde aanvoelen, weten wat een materiaal gaat doen en op tijd zien of een product maakbaar is of niet. Dat vraagt een andere denkwijze.”

Grenzen verleggen

In de afgelopen jaren heeft Henk aan verschillende uitdagende projecten gewerkt. “We hebben al best wat grenzen van STT verlegd. Zo hebben we onze langste machine gehad, onze meest nauwkeurige en het meest fijnmechanische. Dan kom je interessante uitdagingen tegen. Ik zou nog wel meer grenzen willen oprekken, snelheid bijvoorbeeld. Een machine bouwen met een super kritische cyclustijd, of iets met de meeste functionaliteiten. Of iets wat zo groot is dat we er met vijftien of twintig man aan moeten werken en het pand te klein wordt. Zo heeft eigenlijk elk project zijn eigen moeilijkheid, zijn eigen uitdaging.”