Even voorstellen … Jordi Haverdings, Coördinator Montage / Mechatronica monteur

November 2019

Even voorstellen … Jordi Haverdings, Coördinator Montage / Mechatronica monteur

Een half jaar geleden plaatste STT Products, na uitvoerig overleg met de montageafdeling, een vacature voor een Coördinator Montage. De aanleiding hiervoor was het groeiende aantal projecten en medewerkers, waardoor er behoefte ontstond aan een centraal aanspreekpunt op de montagewerkvloer. Het personeel van de afdeling werd actief betrokken bij het uitzetten van de vacature en gelukkig werd deze intern vervuld. Sindsdien bestaat de werkweek van Jordi voor een deel uit het coördineren van de afdeling, een veelzijdige en uitdagende taak.

In 2014 kwam Jordi via-via binnen als stagiair op de montageafdeling voor de afronding van zijn niveau 4 Mechatronica opleiding. Jordi: “Via een kennis die al bij STT werkte ben ik hier terecht gekomen. Na mijn afstuderen was ik eigenlijk wel klaar om aan het werk te gaan en ik mocht hier meteen aan de slag als monteur. De montageafdeling bestond toen uit twee man waar ik als derde bij kwam.” In de afgelopen jaren is daar nog een vierde monteur bijgekomen en is er vrijwel altijd een stagiair die het team versterkt. “Het leuke is dat je daardoor veel afwisseling in het werk hebt; van productiemachines, tot meetapparatuur en robots, je werkt overal aan mee. Daarnaast heb je als mechatronica monteur van alle montagewerkzaamheden wel verstand. Dat is in de praktijk erg handig omdat je toch vaak binnen hetzelfde project aan zowel mechanica als elektronica moet werken.”

50-image

Uitbreiding van takenpakket

Na vijf jaar werken als monteur bij STT is zijn takenpakket nu uitgebreid met die extra rol van afdelingscoördinator. “De functie en bijbehorende taken trokken mij meteen aan. De rol van spin-in-het-web, dingen verbeteren, duidelijkheid op de werkvloer creëren en problemen oplossen, dat past bij mij. Dit hoorde ik ook van vrienden en familie toen ik ze over de vacature vertelde. Toen heb ik gesolliciteerd.” Als coördinator is Jordi onder meer verantwoordelijk voor de planning en is hij het eerste aanspreekpunt op de montageafdeling voor andere collega’s.

Daarnaast is er tijd en ruimte om de afdeling stapsgewijs nog efficiënter te maken om zo grotere projecten beter op te kunnen vangen en uit te voeren. Over dit laatste vertelt Jordi: “De laatste jaren worden projecten steeds groter en complexer. Tijdens de verhuizing naar dit pand hebben we hier al rekening mee gehouden in de indeling van de werkvloer. We hebben de pc’s centraal staan en hoeken gecreëerd voor verschillende projecten. Dit willen we nu nog verder uitbreiden om zo nog meer overzicht te krijgen over gelijktijdige projecten. Ook het planbord is onder handen genomen waardoor deze nog overzichtelijker is, ook voor collega’s van andere afdelingen.”

50-image

De planning van de afdeling in goede banen leiden is volgens Jordi de grootste uitdaging. “Klanten willen steeds snellere levertijden, liever gisteren nog dan vandaag. Hierdoor wordt de beschikbare tijd voor een project ook korter. De montageafdeling is ook nog eens de laatste stap in het proces. Vóórdat een project hier komt is er vaak al wat tijd afgesnoept in de ontwikkel- en productiefase, waardoor wij creatief moeten zijn met de resterende tijd. Bij vertragingen in de toelevering van ingekochte onderdelen of van onze eigen verspaningsafdeling moeten wij flexibel en ad hoc kunnen werken. Zodra er weer onderdelen binnen zijn kunnen we deze verwerken in het betreffende project, zo wordt de planning optimaal gevuld.” Daarnaast schuift Jordi tegenwoordig ook aan bij het engineeringsoverleg en is er veel contact met de verspaningsafdeling. Hierdoor worden projecten al in een vroeg stadium zo ingericht dat de doorloop door alle afdelingen efficiënter en sneller verloopt.

De toekomst ziet Jordi rooskleurig in, “De techniek blijft zich ontwikkelen! Als je ziet wat voor projecten we nu binnen halen en hoeveel mensen en functies er zijn bijgekomen de laatste jaren dan zie je dat ons bedrijf steeds groter wordt. Automatisering wordt voor onze klanten steeds belangrijker. Er is zeker toekomst, wij zijn nog niet uitgegroeid.”