Juist nu tijd voor innovatie! - Subsidiemogelijkheden

Juist nu tijd voor innovatie! - Subsidiemogelijkheden

Industriële automatisering is nú nodig om eventuele volgende crises beter aan te kunnen, zijn veel experts het over eens. Zo zegt ABN Amro in haar rapport: “Investeer meer in automatisering en robotisering. Hoog-geautomatiseerde bedrijven ondervinden nu weinig last.” En hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger zegt in De Ondernemer: “Iedereen is op zoek naar een nieuw verdienmodel. […] Als je ziet wat robotisering, digitalisering en artifical intelligence (kunstmatige intelligentie, red.) doen voor de logistiek. Een robot wordt niet ziek. De technieken waren er al, maar krijgen nu een enorme boost.” En ook Mechatronica&Machinebouw zegt “Gemechaniseerde productie maakt je minder afhankelijk van de beschikbaarheid van mensen. Machines worden niet ziek, […] Eén operator kan met gemak vijf of zes machines in de lucht houden. Social distancing is daar geen issue.”

Door (delen van) de productie te automatiseren is een bedrijf minder afhankelijk van de aanwezigheid van werknemers, daar duidt Eijffinger op. Het wordt eenvoudiger om productie te draaien in eerder niet-benutte uren, zoals ’s nachts of ’s weekends én de productie komt niet stil te liggen wanneer er meerdere werknemers afwezig zijn. Bovendien kunnen de arbeidsomstandigheden met behulp van automatiseringen worden aangepast aan de anderhalve-meter-economie. Door bijvoorbeeld de inzet van cobots is er een veiligere samenwerking tussen productiemedewerkers mogelijk. Daarnaast zijn bepaalde productieprocessen in het vervolg van een afstand aan te sturen en te monitoren waardoor er minder verkeer op de werkvloer is. ABN Amro wijst ook op het risico van de grote mondiale ketenafhankelijkheid, met name de aantallen en spreiding van toeleveranciers. Reshoring kan nu van groot belang zijn om in de toekomst zeker te zijn van een stabiele productie.

Niet alleen de actualiteiten noodzaken bedrijven om zich anders in te richten. De continue ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en robotisering vragen om een nieuwe manier van organiseren en produceren.

Momenteel zijn er een aantal subsidies die hier op aansluiten beschikbaar voor het Noord-Nederlands MKB. Deze subsidies zijn gericht op innovatie en/of het ontwikkelen van een nieuw verdienmodel, zoals het automatiseren van (een gedeelte van) de productielijn, of het creëren van een nieuwe afzetmarkt. De subsidies zijn bedoeld voor het inschakelen van een onafhankelijke deskundige welke meedenkt in het toekomstgericht ondernemen en produceren.

Vanaf 4 mei staat de VIA organisatie-innovatie subsidie open voor het Noord-Nederlandse MKB. Deze subsidie bedraagt maximaal €12.500,- waarbij 50% van de gemaakte kosten worden gesubsidieerd (minimaal subsidiabel bedrag is €10.000).

Ook is er de voucher IkBenDrentsOndernemer.nl 3.0. Deze waarde van deze voucher kan oplopen tot €5.000,- (50% van subsidiabele kosten).

STT Products heeft al ruim 35 jaar ervaring in het meedenken en oplossen van automatiseringsvraagstukken. Wij snappen dat u op dit moment geen grote investeringen wilt doen, maar u wilt wel blijven ontwikkelen. Samen met u kijken we graag naar hoe we het huidige productieproces op termijn verder kunnen verduurzamen en helpen we u bij het opstellen van een plan voor een toekomstbestendig productieproces. Om dit te realiseren werken we samen met u graag mee aan een eventueel subsidietraject. We gaan graag met u in gesprek om de mogelijkheden te verkennen.

Bronnen: ABN AMRO, De Ondernemer, TNO, Mechatronica&Machinebouw