Kennisartikel
Direct winst halen uit je robotintegratie
Een volledige robotintegratie implementeren vraagt vaak een behoorlijke investering. Niet alleen de robot, maar ook de grijpers, ombouw, software en eventuele integratie in de bestaande lijn brengen kosten met zich mee. De terugverdientijd wordt vaak uitgedrukt in ROI (Return on Investment), na afloop van deze terugverdientijd wordt de robot winstgevend. Maar door alleen te kijken naar ROI doe je de investering tekort, de inzet van een robot heeft op veel vlakken namelijk al directe winsten. Bijvoorbeeld voor je werknemers, efficiëntie en klanttevredenheid.
1. Verbeterde arbeidsomstandigheden
De angst dat robots onze banen overnemen is meestal ongegrond. Industriële robots helpen om het werk plezieriger te maken! Mensen en robots hebben namelijk verschillende vaardigheden waar ze goed in zijn of waar ze voldoening uit halen. Robots zijn sterk in repetitieve en eentonige taken, mensen zijn juist veelzijdig en zoeken meer variatie in hun werk.
Blije en tevreden werknemers zijn essentieel voor ieder bedrijf: de motivatie en efficiëntie gaan omhoog, het ziekteverzuim daalt, het verloop daalt en het aannemen van nieuw personeel wordt gemakkelijker.
1. Repetitieve taken overnemen
Zoals gezegd, één van de sterkste kanten van een robot is het overnemen van repetitief, eentonig, werk. Een robot kan eindeloos dezelfde handelingen uitvoeren volgens dezelfde standaarden. Er zijn twee belangrijke redenen waarom dit werk beter door een robot kan worden uitgevoerd:
- Repetitief en weinig uitdagend werk vervalt voor productiemedewerkers. Dat betekent dat werknemers zich kunnen richten op taken waarin meer variatie en uitdaging zit.
- Kwaliteitszekerheid door onvermoeibare robot. Hier komen we straks op terug bij efficiëntie en klanttevredenheid.
De medewerkers worden niet overbodig na het implementeren van een robotintegratie, je hebt ze juist hard nodig! Het bedienen van de robotintegratie vraagt om vaardigheden waar mensen goed in zijn, de combinatie tussen manuele handelingen, situaties overzien en analyseren en van daaruit beslissingen nemen. Met een training of korte opleiding kunnen de meeste productiemedewerkers worden omgeschoold tot operators, met als grote voordeel dat zij het product en het proces al van binnen en buiten kennen.

2. Belastende taken overnemen
Naast repetitief werk kan een robot ook goed worden ingezet om lichamelijke belasting van medewerkers te verminderen. Zware onderdelen verplaatsen, of het uitvoeren van herhalende, belastende manoeuvres kunnen worden gedaan door een robotarm. Ook visueel belastende taken kunnen door een robotarm worden uitgevoerd, denk aan de inzet van een robotarm gecombineerd met een vision systeem voor het picken en placen van kleine onderdelen.
3. Personeel(s) tekort wordt personeel genoeg
Door automatisering zijn er minder medewerkers nodig om hetzelfde te produceren. Dat is fijn in een tijd van arbeidsschaarste. Wanneer een medewerker vertrekt hoeft deze wellicht niet vervangen te worden. Daarnaast wordt je als werkgever interessanter omdat je uitdagende functies kunt bieden: niet als productiemedewerker aan de lopende band, maar als robotoperator van een hele lijn.
Minder medewerkers nodig + meer medewerkers die bij jou willen werken = personeel genoeg
2. Verhoogde efficiëntie
1. Continue productie
Een robotintegratie kan 24/7 operationeel zijn met een constante output. Uiteraard zijn er dan nog operators nodig om de lijn te bedienen, maar er is minder inzet nodig dan bij manuele productie. In veel gevallen kan een productielijn ook een bepaalde tijd onbemand draaien. Afhankelijk van de situatie kan dit een paar minuten zijn, genoeg voor een pauze voor de operator, tot een paar dagen, genoeg om een weekend te overbruggen. De benodigde inzet van werknemers is ook lager doordat één operator nu het werk kan doen van een X aantal productiemedewerkers. De werknemers kunnen bijvoorbeeld in ploegendienst werken om de productietijd verder te vergroten.
De constante output is ook capaciteit verhogend. Productiemedewerkers raken misschien vermoeid na een aantal uur werken, waardoor het tempo lager wordt en pauzes zorgen voor onderbrekingen in het werk. Daarentegen, bovengemiddeld productieve medewerkers komen niet tot hun recht omdat het gemiddeld tempo door alle medewerkers wordt bepaald, hierdoor kunnen opstoppingen of ongewenste tussenvoorraden ontstaan.
Door een constante output zijn tussenvoorraden niet meer nodig omdat er vooraf bekend is wat de capaciteit van de productielijn is. De verschillende productiestappen kunnen zo strakker op elkaar afgestemd worden waarmee de totale cyclustijd van een product omlaag gaat.
2. Kwaliteitszekerheid
Naast verhoogde capaciteit wordt de productie efficiëntie ook verhoogd door een constantere kwaliteit. Een robotintegratie heeft vaak ingebouwde functionaliteiten voor foutpreventie. Verkeerde handelingen of bewerkingen zijn dan niet mogelijk, waar dat bij manuele productie wel kan. Er kunnen nog wel defecte producten gemaakt worden, maar de variatie in fouten is kleiner.
Daarnaast wordt een robotintegratie vaak ook voorzien van een kwaliteitscontrole van de output. Door hier slim mee om te gaan kun je fouten in de output al in een vroeg stadium detecteren (zie ons artikel over tussentijdse kwaliteitscontrole).
Een verbeterde kwaliteit zorgt voor minder afgekeurde producten, en dus minder verspilling van materiaal, productietijd en arbeid.
3. Hogere klanttevredenheid
Door de kwaliteitszekerheid en de constante capaciteit kun je als leverancier betere beloftes maken aan de klant. Je kunt realistische levertijden afgeven door de constante output. Daarnaast is de productie efficiënter geworden en kun je de producten waarschijnlijk ook sneller leveren dan voorheen. Ook de constante kwaliteit is fijn voor de klant, er worden minder defecte producten geleverd en de defecten die eventueel voorkomen zijn beperkt in variatie.
De verhoogde efficiëntie van de productie, en de lagere productiekosten, kun je ook doorberekenen aan de klant. Door de prijzen voor de klant te verlagen of langer gelijk te houden, in combinatie met de snellere levertijd en hogere kwaliteitszekerheid zal de klanttevredenheid ook zeker doen stijgen.

Starten met een robotintegratie
Voor de optimale prestatie van een industriële robot is een goede en volledige integratie in het productieproces een must. De directe winst haal je alleen wanneer de robot naadloos kan samenwerken met de omliggende machines en systemen. Wil je meer informatie over een volledige robotintegratie? Kijk dan op onze pagina over robotisering.