Nieuwe investering in Form 3 SLA 3D printer

Nieuwe investering in Form 3 SLA 3D printer

In januari 2021 kregen wij onze nieuwste aanwinst voor ons machinepark binnen. De Form 3 SLA 3D printer van Formlabs. Naast de printer hebben we ook de extra modules voor nabehandeling, de Formwash en Formcure, aangeschaft.

Binnen STT Products experimenteren we al een tijdje met het FDM 3D printen van prototype onderdelen en onderdelen voor intern gebruik. Bij FDM printen wordt een kunststofdraad gesmolten en laag voor laag vormt zich dan het onderdeel. De kwaliteit van deze onderdelen is in veel gevallen niet voldoende voor eindgebruik in producten voor de klant.

De keuze voor een SLA printer was een logische vervolgstap in de verkenning van industrieel 3D printen. Bij SLA worden producten gevormd door middels UV straling vloeibaar materiaal in een bad te verharden. Deze producten zijn van hogere kwaliteit en veel nauwkeuriger dan FDM geprinte onderdelen. De onderdelen moeten na het printen nog gewassen en uitgehard worden, hiervoor zijn de additionele modules.

50-image
50-image

De eerste onderdelen zijn inmiddels geprint en we zijn enthousiast over het resultaat, gedetailleerde en sterke onderdelen met nauwelijks zichtbare printlagen. Bovendien is het al gelukt om functioneel schroefdraad te printen. Dat is soms een flinke uitdaging bij 3D printen.

De Form 3 printer gaan we inzetten om nauwkeurigere prototype onderdelen te printen en zal in een later stadium ook minder elementaire onderdelen voor machines gaan printen. Hiermee is het een mooi extra stuk gereedschap voor onze productie en voor ons als team een mooie stap om verder kennis te maken met (industrieel) 3D printen!