Prototyping

Proof-of-concept

Prototyping voor machinebouw

50-image

De proof-of-concept is een belangrijke stap binnen product- of procesontwikkeling. De stap naar concrete productiemethodes en -machines wordt verkleind door het concept of de productiewijze goed te valideren.

Hiervoor bouwen we vaak een prototype. Een prototype is eenvoudiger dan het eindproduct omdat alleen bepaalde cruciale functionaliteiten aanwezig zijn. Het voordeel aan prototypen is dat het veel sneller is dan het vervaardigen van een eindoplossing. Door de eenvoud van de opstelling zijn snel verbeteringen door te voeren in volgende versies van het prototype. Dit wordt ook wel Rapid Prototyping genoemd.

Wat kunnen we bewijzen met een prototype?

  • Deelfuncties van een machine of productielijn
  • Functionaliteiten van een product
  • Maakbaarheid van een product
  • Productiewijze
  • De gehele machine of opstelling

Waarom is een Proof-of-Concept zo belangrijk in de speciaal machinebouw?

We zetten de voordelen en opties op een rij.

Van prototyping tot eindoplossing

Bij grotere, complexere prototypen of bij het gebruik van kostbare onderdelen kijken wij altijd naar duurzame inzetbaarheid van het prototype. Zo bouwen wij vervolgversies en verbeteringen meestal op het originele prototype. Ook gebeurt het regelmatig dat het prototype en/of de gebruikte onderdelen worden opgenomen in de eindoplossing. Dit scheelt in kosten en ontwikkeltijd.

Prototyping met System125

STT heeft haar eigen rapid prototyping systeem, System125, ontwikkeld. Met dit modulaire zelfbouwsysteem assembleren we opstellingen exact zoals vooraf bedacht. Hiermee besparen we kosten en tijd.

Ons System125 stelt technici in staat om zonder tussenstappen een (elektro)mechanisch systeem te bouwen. Het assortiment System125-modules kan naadloos gecombineerd worden met andere pneumatische, elektrische, mechanische en 3D geprinte onderdelen. System125-constructies kunnen altijd naar wens worden aangepast of uitgebreid.

Modules die na verloop van tijd niet meer nodig zijn, gaan niet verloren maar kun je demonteren en hergebruiken voor een volgend project. Ideaal voor R&D afdelingen die snel, flexibel en duurzaam willen prototypen.

 

Uit de praktijk

Prototyping projecten

slide image

Cases

Prototype voor micro assemblagelijn

Een producent van draadloze headsets, had de wens voor een nieuwe productielijn van een miniatuur elektrocomponent.

Het bestaande, grotere product had een uitvalpercentage in het productieproces van 10-15%. Dit product werd volledig manueel geassembleerd. De verwachting was dat een kleiner, kritischer product een veel hoger uitval percentage zou laten zien. Doorgaan met de huidige productiewijze was daarom geen optie.

Het team kwam al snel tot de conclusie dat de onstabiele factor van manuele assemblage uit het proces gehaald moest worden om het proces beheersbaar te maken.

Het team kwam tot de conclusie dat de zes losse draden zo snel mogelijk in het proces een vaste positie moesten krijgen. Hiervoor hebben we een prototype van een slimme productdrager ontwikkeld. Deze productdrager gaat met het product langs tien stations waar diverse bewerkingen er uiteindelijk voor zorgen dat er een micro connector, een stekker, wordt gemaakt.

Het prototype bewees dat het foutloos kunnen assembleren (solderen) van de bedrading op de printplaat mogelijk was, waarna het project vervolg kreeg.