Testautomatisering

50-image

Test- en meetopstellingen

Testautomatisering

Testen, meten en controleren is cruciaal en komt in alle aspecten van productie, onderzoek en productontwikkeling terug. Een defect uitgeleverd product, verborgen fout of verkeerde meting kan grote gevolgen hebben en zorgen voor veel schade.

De kwaliteit van een product of resultaat hangt nauw samen met de kwaliteit van de testen waaraan het is onderworpen. Wij ontwikkelen en bouwen op maat gemaakte, hoogwaardige test- en meetapparatuur die voldoet aan de specifieke eisen van onze klanten.

Wij ontwikkelen onder andere:

 1. Volautomatische oplossingen voor kwaliteitscontrole
 2. Testautomatisering voor productontwikkeling / R&D
 3. Laboratorium- en onderzoeksapparatuur
icon

Onze expertises

1. Volautomatische oplossingen voor kwaliteitscontrole

In een productielijn streef je naar foutloos produceren. Hiervoor moet de kwaliteit van de output van begin tot einde consistent zijn. Om deze kwaliteit te borgen zijn de volgende controles mogelijk:

Inline kwaliteitscontrole

De kwaliteitscontrole van de producten is in de productielijn geïntegreerd. Dit kan een end-of-line controle zijn, waarbij de producten aan het einde van de productielijn worden geïnspecteerd op bepaalde eisen.

Een tussentijdse kwaliteitscontrole gebeurt in of tussen de productiestappen door. Dit geeft nog meer controle waardoor je foute producten of onderdelen eerder in het proces detecteert. Dit voorkomt onnodige afval en biedt de mogelijkheid om meer data te verzamelen en het proces real time bij te sturen, met als resultaat een consistentere kwaliteit van het eindproduct.

Offline kwaliteitscontrole

Deze controle vindt buiten de productielijn plaats en wordt vaak steekproefsgewijs ingezet. Ook hierbij is een geautomatiseerde controle aan te bevelen om de kans op een foutieve beoordeling te minimaliseren en de steekproef te verkleinen.

Offline controleren heeft als voordeel dat het productieproces minder wordt verstoord en de cyclustijden niet langer worden. Wel is het arbeidsintensiever en alleen mogelijk bij niet-cruciale processen omdat niet alle producten worden gecontroleerd.

Gebruiksgemak van de tools

Het, op vastgelegde momenten, kalibreren van de meettools is onderdeel van het onderhouden van de kwaliteitsapparatuur. Wij kunnen hiervoor de juiste kalibratietools en/of gereedschappen leveren.

De meetdata kun je real time op het scherm presenteren, waardoor de operator het proces tijdig bij kan sturen wanneer de meetwaarden aan de grenzen van de toleranties komen.

Voor iedere meting kan een meetrapport worden aangemaakt, die je, zo nodig, op een later moment kunt analyseren.

50-image

Maatwerkoplossingen

Een station voor kwaliteitscontrole is meestal maatwerk. Samen met de opdrachtgever kijken we naar wat er nodig is. Mogelijke controles die geautomatiseerd kunnen worden zijn:

 • Aanwezigheidsdetectie
 • Geometrische controle
 • Traceability systemen
 • Cosmetische inspectie
 • Diverse functionaliteitstesten

Met een volautomatische kwaliteitscontrole beperk je fouten door menselijk handelen en kun je eenvoudig grotere aantallen controleren. De operator-onafhankelijkheid bij het testen zorgt voor nauwkeurigere metingen en betrouwbare uitkomsten.

Kwaliteitseisen

Gage R&R bij
testapparatuur

De betrouwbaarheid van het kwaliteitssysteem valt of staat met betrouwbare data. Hiervoor is een betrouwbaar meetsysteem essentieel. De door ons ontwikkelde testapparatuur voldoet aan de gangbare eisen van Gage R&R.

Gage staat hierbij voor de precisie van de metingen en R&R staat voor Repeatability (herhaalbaarheid) en Reproducibility (reproduceerbaarheid). Door middel van een R&R test kun je aantonen dat het meetmiddel operatoronafhankelijk de juiste meetdata genereert. Pas hierna wordt het meetmiddel vrij geven voor productie. 

icon

Onze expertises

2. Testautomatisering voor productontwikkeling / R&D

De ontwikkeling en lancering van een nieuw product kost veel tijd en energie. Vaak gaat er een langdurig proces van (duur)testen en onderzoek aan vooraf.

Stel je voor dat er een fout in het productontwerp blijkt te zitten, dat ontdek je liever gisteren dan vandaag. Het uitvoerig testen van de diverse productfuncties en de levensduur is hiervoor onmisbaar.

We kunnen de testopstellingen ook uitrusten met Labview software om real time data uit te lezen.  

Maatwerk test- en meetopstellingen die wij kunnen ontwikkelen:

 • Functionele testen, bijvoorbeeld;
 • Heeft het product de gewenste levensduur
 • Voldoet het product aan de vooraf gestelde functionele eisen
 • Veiligheidstest, bijvoorbeeld;
 • Waterdichtheidstesten volgens IPx
 • Stofdichtheidstesten volgens IPx
 • Elektronicatesten (zoals ontvlambaarheid van pcb’s)
 • Product belastingtesten, bijvoorbeeld;
 • Impacttesten
 • Valproeven
 • Duurtesten, bijvoorbeeld;
 • Vermoeiingstesten
 • Slijtagetesten
50-image
50-image

CE gekeurd

De door ons geleverde testmachines en -opstellingen worden opgeleverd volgens de geldende CE-eisen. 

In overleg bouwen wij ook volgens internationale IEC/ISO/ASTM standaarden. 

icon

Onze expertises

3. Laboratorium- en onderzoeksapparatuur

In laboratoria en voor (wetenschappelijk) onderzoek zijn vaak specifieke tools en opstellingen nodig. We werken nauw samen met onderzoekers van gerenommeerde instituten en universiteiten.

In deze samenwerkingen ontwikkelen we praktische en toepasbare onderzoeksopstellingen en meetapparatuur voor cutting-edge onderzoeksprojecten.

Onze expertise strekt zich uit van water- en membraamonderzoek (flowcellen) tot nucleair onderzoek.  

50-image
Flowcell voor specialistisch wateronderzoek
50-image
Borend puncteerhuis voor NRG Petten

Ontwikkelpartners

De beste oplossing vinden

Soms is nog niet helemaal duidelijk wat er nodig is in het proces, ook dan denken wij graag met je mee.

Vanuit onze expertises kijken we mee naar de mogelijkheden en stellen oplossingen voor die echt werken. Je hebt direct contact met onze engineers die je van duidelijk en gefundeerd advies voorzien.  

Onze werkwijze

Samen komen we verder

Tijdens het traject werken we samen als ontwikkelpartners. We houden rekening met de wensen en mogelijkheden. Samen wegen we de opties af, berekenen de benodigde investering en de ROI, en zetten verantwoord de volgende stappen. Bij groen licht kunnen wij vrijwel de meeste testautomatiseringen en testsystemen volledig in-house ontwikkelen en realiseren.

Naast mechanische en elektrische kennis, zijn ook de software skills aanwezig om de testopstelling aan te sturen en meetdata zorgvuldig uit te lezen en te verwerken.

Door continu mee te denken en te ontwikkelen kunnen onze engineers jouw wensen snel vertalen naar geschikte testapparatuur. De testapparatuur is hierdoor snel beschikbaar en het uitbreiden of upgraden van functionaliteiten of producten is eenvoudiger.

50-image

Waar we trots op zijn

Testautomatisering projecten

slide image

Cases

Levensduurtesters

Regelmatig maken wij duurtesters voor het testen van (eind)producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het functioneren van de motor, transmissie, knoppen, stootbestendigheid, kabelbreuk, vermogen, slijtage of uiteraard functie van het product zelf.

Duurtesters komen in allerlei formaten en opstellingen. Zo kun je kiezen voor een enkelvoudige test of we maken een meervoudige duurtester waarmee meerdere producten tegelijkertijd worden getest. Een duurtester kan ook verschillende testen uitvoeren, denk aan een duurtester voor 24 producten die tegelijkertijd op motorfunctie en slijtage worden getest.

Vaak is het noodzakelijk dat een duurtester kan worden ingezet voor verschillende (maar toch vergelijkbare) producten. Hiervoor kunnen wij speciale mallen maken welke op de duurtester worden bevestigd. Deze mallen zijn eenvoudig uitwisselbaar om een ander product te testen.

slide image

Cases

Borend puncteerhuis

Deze tool is ontwikkeld voor NRG Petten. De tool is bedoeld voor fundamenteel nucleair onderzoek naar splijtstofbestralingen voor gesmolten zout reactoren. Splijtstofmonsters die in de HFR Petten zijn bestraald, worden bewaard in SALIENT-01, een dichtgelaste en gasdichte stalen monsterhouder. Het puncteerhuis is onderdeel van het experiment om monsters op de juiste manier te onttrekken uit de monsterhouder.

Het doel van het puncteerhuis is om veilig in de SALIENT-01 te kunnen boren voor monsteropname. De kamers in SALIENT-01 staan onder hoog vacuüm wat behouden moet blijven tijdens het boren. Bovendien is er sprake van het vrijkomen van radioactiviteit en fluorgassen. Het borend puncteerhuis dient hiertegen bestand te zijn. Wij hebben meegedacht over de beste manier om het experiment af te dichten en vervolgens de gehele opstelling vervaardigd.

Deze tool wordt aangesloten op een externe meetinstallatie waar de genomen monsters verder worden onderzocht.

slide image

Cases

25-voudige verentester

We ontworpen deze testopstelling voor het uitvoeren van levensduurtests op veren als onderdeel van een R&D traject. De opstelling kan 25 veren gelijktijdig testen.

De veren worden in de houders geplaatst. Voor elke afzonderlijke houder kan pneumatisch de druk worden ingesteld. Hierbij kan het gebied waarop de kracht wordt aangebracht mechanisch worden begrensd. Onder de houders bevindt zich de nokkenas die wordt aangedreven door een motor, welke closed-loop is aangestuurd. Hiermee wordt elke veer tijdens een rotatie één keer samen gedrukt.

Via het bedienpaneel stel je in hoe vaak de veer ingedrukt zal worden tijdens één testcyclus. De rotatie regel je door middel van een draaiknop. Een inductieve sensor meet het aantal gemaakte rotaties. De testcyclus stopt wanneer het ingestelde aantal rotaties is bereikt.