Turn-key realisatie

Turn-key realisatie

Van ontwerp tot machine

50-image

Ben je op zoek naar een partij die jullie machinebouwproject volledig kan ontzorgen?

Wij hebben ruim 35 jaar ervaring met het turn-key realiseren van unieke technische oplossingen voor de maakindustrie.

Wij verzorgen alle aspecten van de machineontwikkeling, waarin we nauw samenwerken met onze opdrachtgever. Zo realiseren we samen de beste oplossing.

Onze werkwijze

Welke stappen zetten we in een turn-key realisatie?

Het ontwerpen en ontwikkelen van een betrouwbare en unieke speciaal machine begint met een goed concept voor de uitdaging. Samen geven we in de conceptfase richting aan de juiste oplossing. Wanneer het concept duidelijk is en de werking ervan in een proof of concept is bewezen, werken we deze uit tot een detail ontwerp.

Wanneer alle partijen het ontwerp hebben goedgekeurd starten we met het vervaardigen en inkopen van de verschillende onderdelen. In onze goed uitgeruste CNC-verspaningsafdeling kunnen we de meeste onderdelen zelf maken. Vervolgens start de mechanische, pneumatische en elektrotechnische opbouw, en het toevoegen van de besturingstechniek op onze montageafdeling.

Samen met jou als opdrachtgever, testen we de machine of opstelling uitgebreid om het optimale resultaat te behalen. Tot slot installeren we de machine en is deze gereed voor productie.

Al ruim 35 jaar

Onze expertise voor turn-key realisatie

We hebben ons ontwikkeld op specifieke expertisegebieden:

  • Precisiepositionering
  • Micro-assemblage
  • Producthandling
  • High-end machinebesturing
  • Oplossingen voor in clean rooms

Onze kracht ligt in complexe automatiseringsvraagstukken waar creativiteit en innovatie een must zijn. Onze klanten zijn vaak positief verrast door de oplossingen die wij voor ze schetsen.

Waar wij trots op zijn

Turn-key realisatie projecten

slide image

Cases

Dubbele robotopstelling

Deze unieke machine is ontworpen voor assemblagewerkzaamheden als onderdeel van een grotere productielijn. De opstelling is uitgerust met, onder andere, een tweetal 6-assige Omron robots, een productcarrousel, aan- en afvoerbanen en een controlestation.

De robotarmen hebben elk een duidelijke taak in het proces. De eerste robot is uitgerust met een viervoudige vacuüm gripper. Hiermee worden vier kunststof onderdelen van de aanvoerbaan naar het carrousel verplaatst. De tweede robot beschikt over een enkele fijnmechanische, servo-gestuurde gripper waarmee een metalen onderdeel vanuit de aanvoer wordt opgepakt en in het kunststof onderdeel wordt geklemd.

De geassembleerde onderdelen vervolgen hun weg naar het controlestation voor kwaliteitscontrole en komen vervolgens terug bij de eerste robot. Deze plaatst de goedgekeurde producten in een tray op de afvoerbaan en verwijderd de afgekeurde producten uit het proces.

De gehele opstelling is geplaatst in een STT Universele cel. Deze cel is volledig schaalbaar en naar wens op te maken. Voor deze opstelling is gekozen voor drie met deuren toegankelijk gemaakte zijdes en een enkele open zijde voor optimale bereikbaarheid.

slide image

Cases

Presicie booropstelling

Deze machine brengt zeer nauwkeurig gaten met een diameter van slechts 0,15 mm aan in kleine en kwetsbare implantaatlenzen. Dit nauwkeurig aangebrachte gat wordt gebruikt voor de bevestiging van haakjes aan de lens. Deze haakjes vergroeien met het oogweefsel, waardoor de lens op zijn plek blijft zitten.

Door middel van een camera die naast de boor is geplaatst kan de handeling via de aangesloten monitor heel precies gevolgd worden.

Dit project is opgeleverd in 2017.

slide image

Cases

Shimmer printlijnmachine

De shimmerprintlijn brengt op een product een laklaag aan. Deze laklaag dient als indicator voor de levensduur van het product.

Middels tamponprinting wordt de laklaag aangebracht, vervolgens wordt deze met behulp van UV uitgehard. In totaal worden er op elk product twee laklagen aangebracht.